Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2007 00:16 - Кога ще ги стигнем европейците или как се спекулира с информацията в България
Автор: kuromur Категория: Технологии   
Прочетен: 4675 Коментари: 12 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Кога ще ги стигнем европейците или как се спекулира с информацията в България

 

Наскоро публикувана информация от Института за Пазарна Икономика разбуни духовете в българското публично пространство. Въпросните данни, засягащи изравняването ни по жизнен стандарт със страните от ЕС- 25, бяха веднага непрофесионално интерпретирани от неспециалисти в областта като г- жа Евгения Георгиева от КРИБ, което доведе до несправедливи вербални атаки към българските работодатели.

 

Неточността в данните и милионите неизвестни

 

Най- голямата неточност в доклада, публикуван от ИПИ, е липсата на приравняване на БВП на човек към еднакво ценово равнище. Данните, които са били използвани от института, са базирани на номинален(конвертиран) БВП на човек.

 

Къде е шокиращата разлика?

 

Представете си европеец, който печели 1000 евро и българин, който печели също толкова. В ЕС- 15, цените на основните услуги и на стоките от първа необходимост са средно поне 4 пъти по- високи, отколкото в България. Става ясно, че в България е по- евтино, т.е можем да си позволим един и същ пакет от услуги и стоки на по- ниски цени. Така, стигаме до две заключения. Първото, че не е от голямо значение колко евро изкарва един българин в номинално измерение, а второто е, че е от значение какво може да си купи със спечеленте пари в България. Това се нарича паритет на покупателната способност или само паричен паритет. Нека сега да сравним данните за ЕС- 25 и за България, като използване еднакво ценово равнище, както и същите сценарии за растеж на БВП на човек, който използва и ИПИ.

 

Таблица 1 ИПИ

България

3137 евро

ЕС- 25

27861 евро

 

Таблица 2 ИПИ

Ръст на БВП на човек

3%

5%

8%

Изравняване около(години)

223

73

36

Година на израняване

2230

2080

2043

* С презумция, че растежа на БВП в ЕС е средно 2%

 

 

 

 

 

 

 Паритетна таблица с приравнено ценово равнище 1

България

 8619.72 щатски долара

ЕС 10 средно

15290.89 щатски долара

ЕС 25 средно

22273.43 щатски долара

* Данните за Латвия не са налични. Калкулациите са с презумцията, че Латвия не се различава много от средното равнище на ЕС 10

** Източник : Alan Heston, Robert Summers and Bettina Aten, Penn World Table Version 6.2, Center for International Comparisons of Production, Income and Prices at the University of Pennsylvania, September 2006.

 

Паритетна таблица с приравнено ценово равнище 2, спрямо ЕС- 25

Ръст на БВП на човек

3%

5%

8%

Изравняване около(години)

97.3

32.75

16.6

Година на израняване

2104

2039

2023

* С презумция, че растежа на БВП в ЕС е средно 2%

 

Паритетна таблица с приравнено ценово равнище 3, спрямо ЕС- 10

Ръст на БВП на човек

3%

5%

8%

Изравняване около(години)

58.75

19.7

10

Година на израняване

2065

2026

2017

* С презумция, че растежа на БВП в ЕС е средно 2%

 

 

Свидетели сме на значително по- кратки срокове, от скандалните, които обиколиха българските медии. Но дори и тези сравнения имат един сериозен недостатък. Този тип изчисления, са подчинени на презумпцията, че другите променливи са константи. Така, в модела не могат да се предвидят възможни ефекти върху икономиката, причинени, примерно, от драстично покачване на цените на енергийните фактори като петрол, електрическа енегрия и т.н.

 

Също така, в подобен род анализи не се включват и възможните ефекти от значими научни и технологични открития, та дори и от терористични атентати. Това значи, че такъв вид анализи са по- скоро пожелателни, отколкото сигурни.

 

Какво може да се направи, за да конвергира българската икономика по- бързо със страните от ЕС?

 

Съществуват няколко фактора, които в средносрочен план със сигурност могат да увеличат растежа на БВП на човек. Първият значим фактор е стабилната, действаща и бърза съдебна система. Тя се явява като гарант за изпълнението на договорите и за коректността на договорните отношения, между физическите и юридическите лица.

 

Друг фактор от първостепенно значение е благоприятният бизнес климат. За дългосрочното му подобрение, е нужна гъвкава и балансирана политика на ниски данъчни тежести.

 

Реформите в здравеопазването и в образованието, трябва най- накрая да приключат. Нужни са ни, както стабилна и ефективна здравна система, така и съвременно и конкурентно образование. Динамична реформа е нужна и в сферата на социалото осигуряване. Демографският срив, наблюдаван в българското общество, както и прогресиращото застаряване на населението, ще прераснат в една сериозна данъчна тежест в бъдеще. Нужно е да се създаде система за инвестиране на средствата, получавани от социални осигуровки, като по този начин се избегне допълнителното данъчно обременяване.

 

Технологията и въвеждането на технологичния прогрес в българската икономика е също водещ фактор, в динамичното и развитие. Правителството трябва да насърчава въвеждането и откриването на нови технологии, както и модерните инвестиции.

 

Последният ключов фактор са човешките ресурси. Качеството на българското образование в последните години тревожно пада. Чувства се силен глад на специалисти, особено в IT сектора, икономиката, маркетинга и в много други области, който не може да бъде задоволен от кадри, образовани в България. Още веднъж, нуждата от реформирано образование с близка комуникация и сътрудничество с частния бизнес и с пазара на труда е първостепенна. Възможна е и реформа в трудовото законодателство, която да създава мотиви за следдипломна квалификация на работното място, както за работодатели, така и за работници. Тези мерки ще повишат качеството на човешкия ресурс, а оттук и качеството на крайния продукт или услуга.

 

Бъдещето на България е далеч по- оптимистично, отколкото е представяно често в публичното пространство. Поне е на лице развито гражданско общество, което следи за злоупотреби с данни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Тагове:   България,   как,


Гласувай:
0
01. sis - Точно!
10.02.2007 09:56
Имам чуството, че всеки ден на българина му се казва: "ти си зле, и по-зле ще ставаш, не си мисли, че ще се оправиш". И няма да се оправим, ако мисим така. И това е основно от медиите - все още не мога да разбера те каква игра играят?
цитирай
2. nakom - трябваме им тъпи на медиите
10.02.2007 23:13
както и на всички останали.който вярва че бъдещето му е в неговите ръце - никой не може да му измъкне надеждата и усилията за по-добър живот.Такъв човек е опасен - търси си правата и не се поддава на евтини спекулации.ДОкато висим на мнението че сме кредитори на държавата и тя ще се погрижи за нас - спукана ни е работата.Куромуре -прекрасен анализ.Можеше според мен да добавиш и гражданското общество но това е икономико-социална зависимост а не чисто икономическа-макар да е спорно и според мен - невярно.Поздравления за постинга
цитирай
3. kuromur - Благодаря за коментарите! ...
11.02.2007 16:04
Благодаря за коментарите!

Наком, гражданското общество съм го сложил най- накрая. То не спи и повярвай ми също може да смята!
цитирай
4. nio - Във въпросния коментар се говори ...
13.02.2007 00:25
Във въпросния коментар се говори само за БВП.Никъде не се говори къде какво можеш да си купиш.Недей си прави свободни съчинения:-)))

За да прицениш качеството на живот е нужно някакво измерване като т.н. "потребителска кошница".Тя пък е безкрайно субективна и е измислена да хвърля прах в очите в началото на прехода.Не съм виждал някъде ИПИ да са се занимавали с подобни популистки методи.

Просто при изследванията се взима основния критерия-БВП на глава от населението.Ако ще говорим как се живее,трябва да изчислиш освен цените на потребяваните стоки и каква част от изработеното се изземва от държавата и каква остава след данъците.Аз поне никъде не съм виждала нищо сериозно по въпроса.

Изключвам абракадабрите с "потребителската кошница".
цитирай
5. kuromur - Нио, не може да се сравнява БВП, без ...
13.02.2007 01:34
Нио, не може да се сравнява БВП, без приравнено ценово равнище. Поради тази причина има и паритетни данни. Не е от значение номиналното изражение на едни пари, а покупателната им способност, не мислиш ли?
цитирай
6. nakom - и тук нио млъкна
13.02.2007 22:16
странно ;-)
цитирай
7. nio - Прав си че е важно, ама няма как да се ...
14.02.2007 00:24
Прав си че е важно,ама няма как да се сметне.Щото иначе ще твърдя че 300 лв заплата е добре за България,защото на село стига:-)))

Просто всички сравнения между икономиките на две държави са на основа на БВП.Нито ти нито аз можем да го променим.
Пък и БВП дава информация за производителноста на труда без да разглежда отделно факторите които го определят.

Накоме,мене не ме е срам да призная че нещо съм объркал.Ще ми се и другите да имаха поне толкова познания в моята област,колкото аз имам в икономиката.:-))

цитирай
8. nakom - Нио най-малкото не ти личи
14.02.2007 13:38
Защото не веднъж те засичам че приказваш празни приказки но не помня да си си признал - камо ли да си се извинил.
цитирай
9. kuromur - Драги Нио, Паритетните данни, к...
14.02.2007 16:41
Драги Нио,
Паритетните данни, които използвам не са въз основа на малка или голяма потребителска кошница. Те са на принцип на тежест на стоки и услуги, като се издирват всички такива, които са близки или идентични с еквивалентите им в САЩ. За това тези данни са толкова точни. Така например, по паритет на БВП(не на глава от населението- а като цяло) Китай е на 2ро място, а Русия на 8. По- точни данни от тези не могат да бъдат намерени. Поради сложността на изчислението им, идват със закъснение около 3 години- последните паритетни данни са за 2004- тези, които използвам. Ако имаш интерес, ще ти пусна link в едно ЛС.
цитирай
10. nio - Ще се опитам да ти обесня пак защо не ...
14.02.2007 18:30
Ще се опитам да ти обесня пак защо не се сравнява сиренето в с Горно Нанадолнище и това в Париж а се сравнява БВП на глава от населението.

Стратегическите суровини са на почти една цена като доставка.Населението пък ги купува спрямо акциза и данъците.Що да гледаме сиренето а не бензина в България и Англия.

Тоя от село има 2 деца и иска да учат в САЩ.Друг в Германия също има 2 деца и също иска да учат в САЩ.Дали зависи от цената на сиренето на село и в Германия или зависи от абсолютната стойност на дохода.

цитирай
11. kuromur - Докато едно ценово равнище е 4 пъти ...
14.02.2007 18:40
Докато едно ценово равнище е 4 пъти по- ниско в една страна отколкото в друга, човек в първата страна, който получава 4 пъти по-малка заплата, от този във втората е еднакво богат с него. Но, както забелязваш сам, като първия реши да отиде в страна номер 2 е четири пъти по-беден. Но, ние сравняваме страни като приравняваме ценовото им равнище. Сравняваме покупателна способност в България със заплата в България, а не покупателна способност на българин в САЩ. Мисля, че сега бях по-ясен
цитирай
12. nio - Но, ние сравняваме страни като п...
14.02.2007 23:25
Но, ние сравняваме страни като приравняваме ценовото им равнище.

ТИ го сравняваш.ИПИ и всички статистики отнасящи се до икономически растеж сравняват БВП на глава от населението.Това за което ти пишеш обикновенно се нарича "качество на живот" и е нещо съвсем друго.
Двата параметъра са различни като метър и килограм.

Все едно да ми разправяш че оперите в България нямат посещаемост,пък аз да твърдя че не е вярно защото на концерта на Азис,стадиона бил пълен:-)))

Всъщност качеството на живот също е един много важен параметър./в иконом. статистика има толкова параметри че човек само с това трябва да се занимава/.Някъде бях чел че качеството на живот ни е 3 пъти под европейското.Ако има измервател подобно на икономическия растеж,също може до някъде да се изчисли,ако някои неща въобще могат да се предвидят като цени за бъдещето.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kuromur
Категория: Технологии
Прочетен: 940670
Постинги: 40
Коментари: 1046
Гласове: 1844
Архив
Календар
«  Септември, 2017  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930